Varkenskotelet met wortelstoemp en pickles
|
Ingrediënten: 4 personen
|
|
Bereiding:
|
-
Schil de uien, en snij ze in grote stukken.
-
Schil de wortels met een dunschiller en versnij ze in rondjes.
-
Schil de aardappelen en kook ze gaar in een ruime pot met water met zout.
-
Smelt een flinke klont boter in een pot en bak de uien aan op een middelhoog vuur.
Roer regelmatig om.
-
De uien mogen goudbruin gebakken zijn!
-
Voeg de stukjes wortel toe en stoof die ook mee aan.
-
Laat tijm meestoven met de uien en de wortels.
-
Laat alles nog enkele minuten stoven en voeg dan het water toe.
Zo kunnen de wortels verder garen.
-
Zodra de wortels gaar zijn, vis je de tijm uit de pot.
-
Voeg de gekookte aardappels toe en plet het groentemengsel met een pureestamper.
-
Echte stoemp mag niet te fijn gestampt zijn !
-
Tip: Probeer stoemp te maken in de verhouding 1/3 aardappelen en
2/3 groenten.
-
Schep een lepel zachte mosterd door de stoemp.
-
Proef en voeg zout, nootmuskaat en peper toe, naar eigen smaak.
-
Kruid de koteletten aan beide kanten met peper en zout.
-
Smelt een klont boter in een hete pan.
-
Zodra de boter licht verkleurt, schroei je het vlees aan de beide zijden dicht.
-
Tip: Als de pan niet heet genoeg is lost het vlees z’n vocht en
‘kook’ je de koteletten, waardoor het vlees taai en droog wordt.
-
Eenmaal de koteletten langs beide zijden zijn dicht geschroeid, zet je het kookvuur op een lagere stand.
Zo zal de boter niet verbranden en kan het vlees verder garen (3 à 5 minuten aan weerskanten)
Schep een flinke portie stoemp op het bord.
Leg er een warme kotelet langs en werk af met een eetlepel echte Belgische pickles...
|